Sigrid Jørgensen

Hvorfor går så mange på deltid?

Sigrid Jørgensen
Sigrid Jørgensen

Det er ikke rimeligt, at kolleger går ned i tid, fordi jobbet medfører en ødelæggende skævbelastning mellem arbejde og fritid. Det er heller ikke rimeligt, at mine kolleger bliver sat ned i tid på grund af reformer og nedskæringer. Og det er slet ikke rimeligt, at så mange går ned med stress.

Vi er nødt til at diskutere, hvor mange lektioner/elever en gymnasielærer skal klare pr. dag/uge/måned.

Den omsiggribende tavshedskultur betyder, at vi ikke kender alle bevæggrunde for valget af deltid. GL må undersøge, om der er en sammenhæng mellem skolens navn, fag, køn og ønsket om at gå på deltid. Hvis der er sammenhænge, skal de frem, så kollegerne kan forholde sig til dem på et oplyst grundlag.

Jeg vil ikke stiltiende se på, at kolleger går ned i tid, viser tilbageholdenhed for så at miste både løn og pension. 

Tjek din løn!

Liste 2 ”opfandt” i sin tid lønstatistikken, som er GL´s bedste værktøj i forbindelse med de lokale lønforhandlinger. Enhver – medlemmet, GL-klubben, TR, netværket/området – og GL kan tjekke løn og konstatere, at der er en stor spredning.

GL´s medlemmer har en legitim ret til lokalløn. Uden en retfærdig lokal lønaftale falder livslønnen og den dertil knyttede pension, der i parentes bemærket burde forhøjes.

GL skal gøre noget systematisk for at ændre situationen for de c. 10% lavest lønnede. GL-centralt skal i samarbejde med både netværk/område og TR have fuld opmærksomhed på lønudviklingen og undersøge, hvorfor lokallønnen enten ikke bliver udbetalt eller er meget ringe. Er der en sammenhæng mellem skolens navn, fag, køn og skolens økonomi, skal det synliggøres, så kollegerne kan forholde sig til det på et oplyst grundlag.

Jeg vil fortsat kæmpe for mine kollegers løn og pension.